circuMatrix
- naamcircuMatrix
- concept
- categoriebedrijven
- omschrijving
- locatieRoeselare
- oppervlakte1.232m2 kantoor · 5.702m2 productiehal
- bouwheerbeMatrix
- team
- samenwerking
- statusfase 1 opgeleverd · fase 2 vergund
- bouwjaar2024 · 2026
- betrokkenheid
beMatrix produceert duurzame oplossingen voor tijdelijke constructies. Om hun productie en logistieke functies op de site te optimaliseren ondergaat de site van beMatrix, aan de Industrieweg in Roeselare, een ingrijpende transformatie.
beMatrix kent het belang van de duurzame en circulaire beweging binnen productieprocessen en wenst dit uit te dragen in hun nieuwe werking en gebouwen. Het project is gefundeerd op 3 pijlers: energietransitie, groen-blauwe omgevingsaanleg en het streven naar een circulair gebouw.
Er werd een masterplan opgesteld waarin de bestaande gebouwen op verschillende aspecten werden geanalyseerd. Door selectief te slopen – alleen gebouwen die onvoldoende kwaliteit hebben of op de verkeerde plaats staan – en een strategisch geplaatste nieuwbouw te ontwerpen, wordt gekozen voor een duurzaam en toekomstgericht masterplan met meer ruimte voor groen en water.
Er komen twee nieuwe industriehallen die de werking van het bedrijf optimaliseren. Het kantoorgebouw krijgt een nieuwe locatie, waardoor werknemers kunnen genieten van het uitzicht op de met bomen omzoomde vijver op het aangrenzende perceel.
Het masterplan gaat uit van een duidelijke visie voor de groenaanleg, waarbij de groene gordel rond de vijver wordt doorgetrokken in de voortuinzone. De voorbouwlijn wordt naar achteren verplaatst om maximaal ruimte te creëren voor parkeren in een blauwgroene zone. De ruimte langs de zij- en achtergevels wordt optimaal benut voor industriële activiteiten.
Vanaf het ontwerpproces is onderzocht welke mogelijkheden er waren voor de ontmanteling van de bestaande gebouwen. Door middel van haalbaarheidsstudies en onderzoek naar de kwaliteit van de materialen is bepaald welke onderdelen hergebruikt kunnen worden in de nieuwe gebouwen.
Bij de afbraak van de industriehal vinden staal en beton gemakkelijk hun weg naar recyclage, maar de gevelpanelen van cellenbeton vormen een uitdaging vanwege hun dure afzet. Door de aanwezigheid van uitloogbare sulfaten mogen deze panelen niet naar de breker. Daarom worden de gevelpanelen zorgvuldig gedemonteerd, ter plaatse in blokken van 125 cm gezaagd en op hun zijkant geplaatst. De horizontale stapeling van deze panelen is grondig bestudeerd om een eenvoudige uitvoering en kwalitatieve stabiliteit te garanderen. Deze bouwblokken zullen als legostenen de nieuwe kantoorgevel een bijna kinderlijk logisch verhaal van hergebruik geven.
De architectuur van het gebouw wordt afgestemd op het hergebruik van de industriële panelen. Repetitieve gevelopeningen met beperkte overspanning maken het mogelijk om zonder hulpstukken de cellenbeton een tweede leven te geven. De thermisch isolerende eigenschap van cellenbeton wordt optimaal gebruikt, door het kantelen van de panelen wordt een laag van 60cm dik bekomen. Zo wordt ook de nood aan nieuwe isolatiematerialen beperkt. De ritmische eenvoud zorgt samen met het achterliggend verhaal voor een gevel die leert nadenken over hoe we in de toekomst met materiaalstromen kunnen omgaan.
Door dit materiaal ter plaatse te laten, wordt onnodig transport en verwerking van de panelen vermeden. Anders zouden deze panelen volledig worden vermaald om als grondstof een nieuw leven te beginnen, vaak in een minderwaardigere toepassing.
Ook het meubilair uit de te slopen gebouwen is geïnventariseerd en krijgt een plek in het interieur van de nieuwbouw. Dit wordt aangevuld met meubels en kasten uit andere gebouwen, en waar nodig met nieuwe elementen.